Porrogi Pálinkaverseny / agrár- és élelmiszergazdaság

Porrogi Pálinkaverseny

Negyven évvel ezelőtt a helyi és környező falvak bort készítő gazdáinak versengéseként indult útjára, és mára nemzetközi párlatversennyé szélesedett a Porrogi bor és porrogi pálinkaverseny. Tradicionálisan gyümölcs termesztő vidékként a bor készítése mellett egyre nagyobb hangsúlyt kapott a pálinkafőzés is, így mára ez vált meghatározóvá a versenyen. Az egész ország területéről, sőt a határon túli, magyarlakta településekről csúcsmennyiségű verseny minta érkezik folyamatosan az elmúlt három évben. Nem véletlenül nevezte a 2021. évi eredményhirdetésen részt vevő Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, Kárpát-medencei találkozónak, közös ünnepnek a rendezvényt. Szászfalvi László országgyűlési képviselő és Biró Norbert, a vármegyei közgyűlés elnöke egyaránt elismeréssel szólt a kis somogyi település nagy és sikeres „vállalkozásáról”. Kreka Ferenc, a borzsűri elnöke szerint évről-évre javul a kistermelők által készített borok minősége, amit a tapasztalatszerzés mellett nagy mértékben befolyásol a szőlőtermesztési kultúra formálódása és a porrogihoz hasolnó nívós versenyek is. Lassan fél évszázada minden év februárjában zajlik a Porrogi Bor és Pálinkaverseny. 2022-ben az ország második legnagyobb pálinkaversenyévé nőtte ki magát az akkor 10. alkalommal megrendezett pálinka és 40. alkalommal megtartott borbírálat. 2023-ban már azzal is büszkélkedhet a porrogi verseny, hogy a hazai magánfőzött és bérfőzetett pálinkák számát tekintve a porrogiak versenye az országban az első lett. Az ítészek véleményes szerint a felvonultatott minták minősége is állja a versenyt a legjelentősebb hazai megmérettetésekkel. Ezt erősíti meg, hogy évről-évre számos szép minősítés és olyan különlegességek is szerepelnek a versenytételek között, mint például Irsai törköly csípős paprika ágyon – foglalta össze a legutóbbi porrogi eseményt dr. Gyenesei István pálinkamester szakmérnök, nemzetközi pálinkabíráló, aki évek óta a verseny kiváló versenyigazgatója.  „A pálinka készítésben nem az alkohol előállítás, hanem az emberi kapcsolatok építése, ápolása a lényeg! Öröm és büszkeség, hogy milyen sokan jönnek hozzánk résztvevőként, bírálóként, segítőként. Bizonyítjuk, hogy szívvel és akarattal komoly eredményeket lehet közösen elérni.” – fogalmazta meg a verseny főszervezője, Madarász Zoltán a megmérettetés legnagyobb küldetését.

Somogy Vármegyei Értéktárba felvétel: 2023.11.14.