Zselici hársméz / agrár- és élelmiszergazdaság

A kedvező földrajzi adottságú és flórájú zselici dombság az országban szinte egyedülálló módon teszi lehetővé a hársméz gyűjtését.
A méhészkedés és a hárs mézeltetése a 13. századig vezethető vissza a Zselicben. Az itt élő méhészek a királynak márccal (mézzel) adóztak. A források szerint jelentős hárserdők voltak és vannak a mai napig, ami egyedülálló nemcsak hazánkban, de egész Európában is. A zselici hársméz a természet egyik ajándéka szervezetünk védelmére. Nyugtató hatású, meghűléses betegségekre, görcsoldásra és álmatlanság ellen is hatásos. Fertőtlenítő hatása miatt főleg köhögés ellen javasolják, de ajánlott a gyomorsav túltermelés miatti emésztési zavarok gyógyítására is. Kolin tartalma pedig segít az érelmeszesedés elleni küzdelemben.
A világossárgától a közép barnáig terjedő színű hársméz íze rendkívül zamatos, illata és íze határozott, fűszerezi az ételeket, italokat.

(Somogy Megyei Értéktárba felvétel: 2016.02.26.)