Kaposvári gimnazisták mennek az országos döntőbe / 2017. 02. 22., szerda, 16:50

Kaposvári diákok képviselhetik Somogy megyét a hungarikumokról szóló vetélkedő országos döntőjében. A Vármegyeházán szerdán tartott megyei döntőben kilenc csapat mutathatta meg, mennyire ismeri somogyi- és nemzeti értékeinket.

A Somogy Megyei Önkormányzat - pályázati forrásból - a somogyi értékek és a hungarikumok megismertetése céljából vetélkedőt hirdetett az általános iskolák felső tagozatai és a középiskolák diákjai számára. A kétfordulós vetélkedőben négyfős csapatok versenyeztek, a felkészítő tanár közreműködésével. A vetélkedő témája a hungarikumok (www.hungarikum.hu) és a Somogy Megyei Értéktár (www.somogyiertekek.hu) köréből került ki.

Tavaly év végén az első fordulóban 23 csapat oldotta meg az 50 kérdésből álló online tesztet és készítette el nagyon érdekesen, színvonalasan a pár perces filmet valamilyen somogyi értékről vagy értékesnek ítélt személyről, tárgyról.

Az első fordulót követően 11 csapat került az országos középdöntőbe – mely egyben megyei döntő is volt -, közülük 9 érkezett meg február 22-én a Vármegyeházára. A versenyzőket Huszti Gábor, a Somogy Megyei Közgyűlés alelnöke és dr. Vörös Tamás, a Somogy Megyei Értéktár Bizottság elnöke köszöntötte. Mindketten kiemelték a megyei önkormányzat értékmegőrző tevékenységét, a hagyományok ápolásának fontosságát.

A verseny során a diákoknak elméleti és gyakorlati feladatokat kellett megoldaniuk a megyei és nemzeti értékekről. A Somogyra vonatkozó kérdések között szép számmal szerepeltek olyan személyek, helyek, építmények, melyek Örökségünk – Somogyország Kincse cím birtokosai, illetve néhányat szemléltettek is élő bemutatóval. Így például az ecsenyi tutyisok élete, ruházata és a tutyi készítéséhez használt eszközök, vagy éppen a lábodi hosszú furulya is megjelent a vetélkedőn. Ahogy Kassai Lajos lovasíjászt is képviselték rövid íjbemutatóval.

A pontszámok összesítését követően kialakult végeredmény szerint kilencedik helyezést értel a Berényi Betyárok (nagyberényi dr. Faust Miklós Általános Iskola) csapata. Előttük holtversenyben hetedik lett a Szentromok (kaposvári Pécsi utcai Tagiskola) és a Földvári Kelták (balatonföldvári Széchényi Imre Általános Iskola) alakulata. Hatodikak a Széchenyi Zsigmond örökösei (Somogyzsitfai Széchenyi Zsigmond Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium), míg ötödikként végzett a 11bbaross (Siófoki SZC Baross Gábor Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája). A dobogóról éppen csak lemaradtak a Menő Csokonaisok (Csokonai Vitéz Mihály Református Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium).

A képzeletbeli dobogó harmadik fokára állhatott a HungarIQ (kaposvári Nagyboldogasszony Római Katolikus Gimnázium, Általános Iskola és Alapfokú Zeneművészeti Iskola), ezüstérmesek a Buzsáki Lányok (Buzsáki Általános Iskola), míg a megmérettetés nyertese, s ezzel Somogy megye képviselője az országos döntőben a Kemény mag szintén a kaposvári Kaposvári Nagyboldogasszony Római Katolikus Gimnáziumból.