Hungarikum vetélkedő - nevezés

Értékeink megyén innen és túl

A vetélkedő célja:
A hungarikumok nemzeti örökségünk részét képezik, melyeket kötelességünk megismerni, megóvni és továbbadni a jövő generáció számára. A vetélkedő célja, hogy a fiatalabb korosztály tagjaival is jobban megismertessük a magyar kultúra értékeit, bevonjuk őket az értékgyűjtésbe, bízva abban, hogy ezzel erősödik az identitástudatuk, hagyományőrzéshez való viszonyuk, valamint megtapasztalják a közösségi munka örömeit.
A megyei vetélkedő keretében a magyar nemzeti értékekről és hungarikumokról szóló 2012. évi XXX. törvény szerinti megyei, a Magyar Értéktárban és a Hungarikumok Gyűjteményében nyilvántartott egyes nemzeti értékek és hungarikumok kapcsán megszervezett tudást tesszük próbára.
A verseny célja és témakörei: elsődleges cél, hogy a diákok megismerjék és dokumentálják Somogy megye művészettörténeti, irodalmi, turisztikai, népművészeti, természeti értékeit, az aktív turizmus lehetőségeit, valamint a megye jellegzetes gasztronómiáját, valamint másodsorban alapvető ismereteket szerezzenek a Magyar Értéktárban és a Hungarikumok Gyűjteményében nyilvántartott egyes nemzeti értékek és hungarikumok kapcsán.
Kik indulhatnak?
    • általános iskola felső tagozat maximum 4 fős csapatokban
    • középiskola maximum 4 fős csapatokban
Egy iskolából bármennyi csapat nevezhet! A csapatok három kategóriában versenyeznek az első két fordulóban: középiskola, szakközépiskola, általános iskola
Feladattípusok:
    • online teszt
    • kvíz
    • ügyességi feladatok
    • kreatív, kézműves feladatok

A verseny rendszere:
    1. Regisztráció
A részvétel és a regisztráció minden versenyző, illetve felkészítő tanár számára ingyenes, online formában történik a www.somogyiertekek.hu honlapon keresztül.
    2. Levelező forduló
Somogy megye területén működő általános iskolák felső tagozatos diákjainak és a középiskolás tanulóinak e-mailben kiküldött feladatsort kell kitölteni és 2022. december 15-ig visszaküldeni. A gimnáziumok, szakképző iskolák és általános iskolák legjobb 10-10-10 csapata jut tovább a középdöntőbe. A beküldött feladatsorokat a vetélkedőt lebonyolító Somogy Megyei Önkormányzat által felkért zsűri értékeli, majd értesíti a legjobb csapatokat a középdöntőbe jutásról e-mailben. A bejutó csapatnak január 15-ig kell megerősíteni, hogy részt vesz-e a középdöntőben. Amennyiben visszalép, vagy nem erősíti meg részvételi szándékát, automatikusan a következő lejobb eredményt elért csapat jut tovább.
    3. Középdöntő
A középdöntőkre márciusban kerül sor Mesztegnyőn, külön a gimnáziumok, a szakképző iskolák és az általános iskolák tanulóinak. A középdöntő programokkal tarkított, egész napos ellátást biztosító rendezvény lesz, melynek keretében többféle típusú feladatot kell a csapatoknak megoldani. Mindhárom kategóriában a legjobb 3 csapat jut tovább.
    4. Megyei döntő
A megyei döntő Kaposváron lesz, ahol a három kategória legjobb 3, összesen 9 csapata verseng majd. A résztvevők megvendégelésben részesülnek, az első három helyezett díjazást kap.

 

Regisztráció