Buzsáki Népi Együttes / kulturális örökség

Buzsáki Népi Együttes (Fotó: Kovács Tibor)

A buzsáki tánccsoportot az 1940-es évek második felében alapították, az évtizedek alatt több vezetője volt: Frais Olga, Knézics István és Nagy Anna, Polgárdi Erika, Németh házaspár, Ureczky Csaba, Németh Márta, Buzsáki Istvánné,  Knézics házaspár, Jilling Tiborné.

Számtalan elismerést, kiváló minősítést kapott az együttes és sokfelé felléptek, nem csak Magyarországon. 1985-től a csoport neve: Buzsáki Hagyományőrző Együttes lett és tudatosan kezdték gyűjteni a helyi szokásokat és hagyományokat, melyeket határon innen és túl is bemutattak. 1998-ban a Hagyományőrző Együttes vehette át az első „Buzsák Községért” kitüntető címet.

2006 novemberétől újra Jilling Tiborné vezeti az együttest. Jelenleg munkájuk két szálon halad, az iskolás korosztállyal kanásztáncokat és ugróst adnak elő, míg a nyugdíjas korosztály jórészt népdalcsokrokat mutat be. Idén 70 éves a Buzsáki Népi Együttes működése során különböző tánccsoportok, szervezetek szerveződtek, ám 2009. óta főleg a Buzsáki Boszorkányos Néptánc Egyesület dolgozik a buzsáki népdal- és néptánckincs megőrzésén és átörökítésén, illetve  bemutatásán.

(Örökségünk - Somogyország Kincse cím: 2019.02.20.)

Buzsáki Népi Együttes (Fotó: Kovács Tibor)

Buzsáki Népi Együttes (Fotó: Kovács Tibor)