Csokonyavisontai Gyógyvíz / egészség és életmód

Csokonyavisonta fürdő (fotó:csokonyavisonta.hu)

1943-ban a Magyar-Amerikai Olajipari Részvénytársaság Dél-Somogyban történt kutatásai eredményeképpen 1800 m mélységből 76 C-os forró víz tört fel. A sok oldott ásványi anyagot tartalmazó víz gyógyító erejét 1945-től először árokba vezetve, a gyógyiszapot is felhasználva, majd medencékben töltve élvezhették a környékbeliek. Az alkálihidrogénkarbonátos, gyengén jódos és kénes termálvíz a ’90-es évek elejétől gyógyvíz minősítést kapott, a fürdőt pedig 2005-ben gyógyfürdővé nyilvánították.

A kitűnő ásványi anyag összetételének köszönhetően a testet és a lelket is gyógyítja: a gyógyvíz kiválóan alkalmas mozgásszervi bántalmakra, nőgyógyászati, gyulladásos és keringési panaszok kezelésére, s potencia fokozó hatása sem elhanyagolható tény. Ivókúraként nagyon hasznos gyomor-, bél-, epepanaszok kezelésére. Kúraszerű alkalmazása után sokan feltűnő javulást, s néhányan teljes gyógyulást tapasztaltak.

A több mint 9 hektárorr elterülő fürdő területén minden korosztály megtalálja a számára vonzó szolgáltatást: óriás csúszda, 2 fedett, 2 kültéri gyógyvizes medence, egyedi kialakítású élmény és gyermek medencék, feszített víztükrű uszoda mellett szauna, masszírozó helyiségek, kádfürdő, víz alatti sugármasszázs, szénsavas fürdő, szakorvosi rendelés várja az érdeklődőket. A fürdő a környezetében 600 ingatlanból álló eukomfortos üdülőövezet épült ki az elmúlt 30-40 évben. Az ingatlanok tulajdonosai, az újonnan épült apartmanházak és a kemping vendégei, továbbá a közelben lakó pihenni, gyógyulni vágyóknak köszönhetően a fürdő évente több százezres forgalmat bonyolít le.

Az Európa hírű gyógyfürdő vendégei között sok a hazai vendég, de 6-7 nemzet üdülni vágyó is rendszeresen visszajárnak. A folyamatos felújítás, korszerűsítés alatt álló fürdő egész évben várj a vendégeit.

 

(Örökségünk-Somogyország Kincse cím: 2013)

(Somogy Megyei Értéktárba felvétel: 2014.06.11)