Dél-Balatoni Borút / agrár- és élelmiszergazdaság

Balatoni szőlőültetvény (fotó: Kovács Tibor)

Pannónia legszebb tájainak egyike a Dél-Balatoni Borvidék, ahol már a kelták és a rómaiak is szőlőt termesztettek és bort készítettek. Magyarország történelmi borvidékei között ez a borvidék nagyságrendileg az ötödik helyen áll, de ez a hely sokkal előkelőbb akkor, ha az értékesített borok és pezsgők palackszámát, illetve árbevételét nézzük.

A fehérboraik és a pezsgők minősége a korszerű, folyamatosan megújuló borászati eljárásoknak köszönhetően meggyőzte a tapasztalt, igényes fogyasztót és új szakértő barátokat nyer meg a fiatal nemzedékek köréből. A boraik visszatükrözik a balatoni napfényt, pannon derűt sugároznak a családok asztalán. A magyar természeti és kulturális örökség része a minőségi borászat. Ezekhez az értékekhez mérhető gasztronómiai, vendégfogadási kultúrát várnak el a borút állomásaitól, amelyeket szigorú minősítési szabályok szerint választanak ki és vissza-visszatérően ellenőriznek.

A Balaton déli partján elterülő Balatonboglári Borvidék 37 települést foglal magába, összes szőlőtermő területe 3200 hektár, melyet közel 2800 gazda művel. A terület tökéletesen alkalmas olyan szőlőfajták termesztéséhez, melyekből pezsgőt és gyöngyözőbort készítenek. Fehér szőlőfajták közül Chardonnay-t, Irsai Olivért, Királyleánykát, Sárga muskotályt, Olaszrizlinget, Rajnai rizlinget, Szürkebarátot és Furmintot termesztenek a borvidéken. A dél-balatoni vörösborokat Merlotból, Cabernet Sauvignonból, Pinot Noirból, Kékfrankosból és Cabernet franc-ból készítik. A Dél-Balatoni Borút Egyesület közel negyven minősített borúti állomáson – pincészetekben, éttermekben, szálláshelyeken, és kézműves műhelyekben – várja borvidék szőlő és borkultúrája, a táj hagyományai iránt érdeklődő látogatókat.

(Örökségünk - Somogyország Kincse cím: 2017)