Kaposvár történeti városközpontja / épített környezet

(Fotó: ifj. Lőrincz Ferenc)

A XIX. sz. utolsó negyedében a vasút megépítése ugrásszerű fejlődést indított el Kaposváron, az addigi falusias városkép lassan városias külsőt öltött. A történeti utak mellett emeletes városi házak épültek, a földszinten üzletekkel, az emeleten és udvari szárnyakban pedig lakásokkal. A városmag legmagasabb pontján új templom épült, körülötte pedig a négy utca kereszteződésében kialakult a főtér. A tervezett vasútállomáshoz dél felé dupla fasoros új utcát nyitottak, a nyugati oldalára bérpalotákat építettek, így a tér öt utca találkozási pontjává alakult. A főtér másik meghatározó tornyos épülete a Városháza lett. 

A történelmi városmagban épült házak szép, harmonikus utcaképet, épületegyütteseket alkottak. Az építészeti stílusuk nem határozható meg egyértelműen, romantikus, eklektikus és szecessziós stílusjegyek keverednek a gazdagon díszített vakolatarchitektúrájú, szépen tagolt homlokzatokon. Az igazi értéket nem egy-egy épület jelenti, hanem az egységes utcakép és épületegyüttes. 

Szerencsére a XIX. századi és századforduló környéki épületek szinte eredeti formájukban megmaradtak napjainkig, a néhány foghíjbeépítés igyekszik igazodni a sajátos kaposvári karakterhez. Csupán az egykori Korona Szálló átépítése tükrözi az ezerkilencszázhatvanas évek építészeti divatját. A városmag funkciójában az első jelentős változást nyolcvanas évek végén a sétáló utca kialakítása jelentette. Meghatározó lett a gyalogos-közlekedés, megjelentek az utcán a vendéglátó teraszok, az üzletek előtt az utcai standok.

A legnagyobb változást a Kossuth tér 2003-as átépítése jelentette, amikor a főteret tiszta gyalogos forgalmúvá építették át és igazi közösségi tere lett a városnak. A 2010-es nagyszabású városközpont rekonstrukció tovább bővítette a gyalogos felületeket a Noszlopy Gáspár és az Ady Endre utcákban. Újabb szökőkutak, utcabútorok és szobrok tették még hangulatosabbá az utcákat. Az 1928-ban épült, 2009-ben műemlékké nyilvánított városi mozi felújítása és bővítése nem csak építészeti szempontból kiemelkedő, hanem új, sokszínű kulturális intézmény otthonaként is. 
A kaposvári városközpont teljes területe és majdnem minden épülete helyi építészeti értékként védett 1995. óta, országos védelem alatt hét épület és két szobor áll, de több ház is méltó lehetne a műemléki védelemre.

Az elvégzett városrekonstrukció teljesen megtartotta az eredeti értékeket, klasszikus formavilágú berendezésekkel gazdagította a köztereket és a harmadik évezrednek példamutatóan megőrizte az előző korok építészeti alkotásait, a történelmi minőséget. Somogy megye székhelyének mintaszerűen felújított történelmi városmagja igazán méltó az Örökségünk Somogyország Kincse elismerésre 

(Örökségünk - Somogyország Kincse cím: 2013)
(Somogy Megyei Értéktárba felvétel:  2014.06.11.)