Kaposvári Egyetem / kulturális örökség

Kaposvári Egyetem

Egyetem, tudomány és innováció a XXI. században 
A Kaposvári Egyetemet a Magyar Országgyűlés az alapító jogelőd intézmények kölcsönös elhatározása alapján, azok integrációjával két egyetemi kar és két kutatóintézet egybevonásával 2001. január 1-jével alapította meg kaposvári székhelyén Kaposvári Egyetem néven. A Kaposvári Egyetem Állattudományi Karának jogelődje az 1961-ben alapított Kaposvári Felsőfokú Mezőgazdasági Technikum, 1971-től Kaposvári Mezőgazdasági Főiskola, majd 1986-tól Pannon Agrártudományi Egyetem Állattenyésztési Kara. Az alapító másik kar a Csokonai Vitéz Mihály Tanítóképző Főiskola, melynek jogelődje az 1951-ben megszervezett középfokú állami tanítóképző, ami 1959-től felsőfokú intézet, majd 1974-től Tanítóképző Főiskolaként működött. Az egyetem alapító kutatási intézete az 1971-ben létrehozott Takarmánytermesztési Kutató Intézet (Iregszemcse), illetve 1959-ben létrehozott Műszaki Kémiai Kutató Intézet (MÜKKI, Veszprém). A MÜKKI 2001. január 1-jével kivált a Kaposvári Egyetemből.

A sikeres fejlődés és akkreditáció eredményeként a Kaposvári Egyetem 2004-ben létrehozta a gazdaságtudományi és művészeti főiskolai majd egyetemi karokat. Ennek megfelelően jelenleg a Kaposvári Egyetemen négy kar (Állattudományi, Gazdaságtudományi, Művészeti és Pedagógiai) működik. Emellett két Doktori Iskolával rendelkezik állattudományok és gazdaságtudományok területén. Az egyetem 2000 óta több lépcsőben jelentős fejlődésen ment át, és ma Közép-Európa egyik legfejlettebb infrastruktúrájával rendelkezik, ahol az oktató épületek, könyvtár és kollégium egy helyen található, de ugyanakkor megőrizte a Kaposvár belvárosában lévő művészeti képzési és kollégiumi épületegyüttest is.

A töretlen, folyamatos fejlődés eredménye, hogy az Egyetem multidiszciplináris felhasználásai képalkotó diagnosztikai és onkoradiológiai egységgel rendelkezik, továbbá a Magyarország legnagyobb fedett lovardáját magába foglaló Pannon Lovasakadémia és a bőszénfai Vadgazdálkodási Tájközpont is az egyetem részeként működik. E három egység az egyetem Takarmányozási Tanszékével és Takarmánytermesztési Kutató Intézetével nemzetközileg elismert oktatási és kutatási tevékenységet folytat. A Kaposvári Egyetem hallgatói létszáma 3000-3200 közötti, az egyetemi oktatók és alkalmazottak száma 1000 munkatárs. A Kaposvári Egyetem fiatal, dinamikusan fejlődő felsőoktatási intézmény kiterjedt hazai és nemzetközi kutatási együttműködésekkel, világszínvonalú infrastruktúrával, ugyanakkor meghatározója Kaposvár Megyei Jogú Város és Somogy megye, de még a dunántúli régió oktatási, kutatási innovációs folyamatainak.

(Örökségünk - Somogyország Kincse cím: 2013)
(Somogy Megyei Értéktárba felvétel:  2014.06.11.)