Lamping József építészmérnök, építőmester életműve (1881-1939) / kulturális örökség

Szivárvány Kulturális Központ Kaposvár (Fotó: ifj. Lőrincz Ferenc)

Lamping József iskolái elvégzését követően édesapja építőmesteri irodájában kezdte meg pályafutását, majd Bécsben és Münchenben is dolgozott, ahol új építési módokat ismert meg. A megszerzett tudást itthon hasznosította.

Számtalan középületet tervezett és épített Somogy és Baranya megyében. A somogyfajszi, a bőszénfai és a hajmási templom, számos, Kaposvár mai városképét meghatározó épület tervezője, építője volt. Többek között a volt moziépület, jelenleg Szivárvány Zeneház, a Református Gyülekezeti Ház, a Dózsa György utca 1. szám alatti banképület, a Fő utca és Kossuth Lajos utca sarkán álló banképület, és több, a Kaposi Mór Oktató Kórház területén lévő épület terveit készítette, egy részük kivitelezését is végezte.

Egyéni építészeti stílusa, amelyben az eklektikát ötvözte a szecessziós stílusjegyeivel máig építészeti értéket hordoz. Az általa tervezett Somssich Pál utcai 14. sz. alatti lakóház, a volt Faragó-Ház országos védelem alatt álló műemlék. Munkáiban a magas színvonalú mérnöki tudás, és a művészeti térformálás azonos súllyal mérhető.

Kiemelkedő tehetségét bizonyítja, hogy több tervpályázaton első díjat nyert. Munkásságához tartozott a bútortervezés is, egy általa tervezett bölcságyat a múzeumban őriznek. Sokoldalúságát jellemzi, hogy a kaposvári Nagyboldogasszony Székesegyház oldalán lévő Szent István kút építészeti terveit is ő készítette. Lamping József Kaposvár közéletében is jelentős szerepet játszott, tagja volt a képviselő-testületnek, a városi műszaki és pénzügyi bizottságnak és a közművek igazgatóságának. 

(Örökségünk - Somogyország Kincse cím: 2009)
(Somogy Megyei Értéktárba felvétel:  2014.06.11.)