Rippl-Rónai Emlékmúzeum (Róma Villa), Kaposvár / kulturális örökség

Róma Villa (fotó: Hernesz János)

A Róma Villában lakott Rippl-Rónai József, a magyar festészet kiemelkedő alakja. 1908-ban árverés útján vásárolta meg Kaposvár déli szélén, a szőlősgazdák övezetében a parkos ligettel körülzárt emeletes nyaralóépületet - gazdasági házakkal, szántóval és legelővel. Kész művészparadicsom volt már, Gundy György pesti operaénekes ízlése nyomán formálódott ki 1868-tól, negyven éven át.

A Róma Villa nevet is Gundy adta neki, mivel a ház a Róma-hegyen állt. A szobák a művész saját bútoraival és nyolcvan képével kerültek berendezésre, hűen tükrözve az eredeti állapotokat. Az otthoni környezet és a családi atmoszféra Rippl-Rónai művészetének állandó témául szolgált.  Az 1978-ban megnyitott Rippl-Rónai József Emlékmúzeum, a századeleji otthon miliőjét nyújtja a látogatóknak.

A Róma Villában látható  Rippl-Rónai képek a kaposvári Rippl-Rónai Múzeum tulajdonát képezik. A nyolcvan darab mű betekintést enged Rippl-Rónai minden festői periódusába. A földszinti szobákban az indulás éveinek és a párizsi 13 év változatos, nagyszerű kísérleteit láthatjuk. Az emeleti előtérben a dél-franciaországi Banyulsban festett tájképei vannak. Az emeleti középső szoba a kukoricás képek bemutatására szolgál, az oldalsó szobákban családtagokról, barátokról festett pasztell arcképek láthatók. Vitrinek őrzik a művész kitüntetéseit, iparművészeti alkotásait, személyes tárgyait, dokumentumokat.

A különálló műteremben Rippl-Rónai festőállványa, festőfelszerelései, pasztelljei, s a falakon sok dokumentum-fényképen követhetjük nyomon életének pillanatait.

(Örökségünk - Somogyország Kincse cím: 2016)

(Somogy Megyei Értéktárba felvétel:  2016.02.26.)