Siófoki Férfi Dalkör / kulturális örökség

Siófoki Férfi Dalkör (fotó: Kovács Tibor)

Siófok egyik, ha nem a legrégebbi civil szervezetéről van szó, mely tekintélyt parancsoló múlttal rendelkezik. Az alapító okirat szerint 1876-ban Magyar János plébános és országgyűlési képviselő ajánlására alapították. A háborúkat leszámítva a dalkör folyamatosan működik.

Első évtizedeiben helyi és környékbeli rendezvényeken lépett fel. 1931-ben férfikari dalosversenyt szerveztek Balatoni Vándordíjas Dalosverseny néven, amelyet ezután kétévente újra kiírtak, egészen 1947-ig. 1938-ban a székesfehérvári dalosversenyen első díjat és még öt különdíjat nyert. Az 50-es évek utáni csendes időszakot sikeres és felívelő évek, évtizedek követték Tímár Imre karnagy munkássága alatt.  Számtalan fellépésen, minősítő koncerten elismerték komoly munkáját és széles repertoárját. Csak néhány a sikerekből: Aranykoszorú, Aranykoszorú Diplomával, Kiváló Együttes, minősítés, rádió- és tv felvételek. 1998-ban megújult a Balatoni Dalostalálkozó, majd 2001-ben sikerült a Balatoni Vándordíjas Dalosversenyt ismét kiírni. Mindig több lehetőség adódott arra, hogy határon átnyúló kapcsolatokat keressenek, és így megismerhették egymás repertoárját, és baráti szálak is szövődtek a külhoni magyar kórusokkal. Több külföldi fellépésre is eljutottak. 2001-ben Fesztiválkórus minősítés jelezte munkájuk eredményességét, és színvonalát. Karnagyuk ekkor Németh Gábor karnagy és ének-zene tanár.

Eredményes szereplésük volt 2003-ban az I. Kodály Zoltán Kórusversenyen, ahol 3. helyezést értek el. Siófokon kórustalálkozókat és versenyeket szerveztek kétévente. Karnagyuk ekkor már Lovrek Károly, aki ma is vezeti a művészeti munkát.

2006-ban a Dalkör megerősítette Fesztiválkórus minősítését önálló koncert keretében. 2011-ben a Budapesti Nemzetközi Kórusversenyen Ezüst Diplomát kapott. Ezt a sikert a megyei elismerés követte 2013-ban, amikor megkapták a Somogy Megyei Príma Díjat. 2015-ben ismét kiírták a Budapesti Nemzetközi Kórusversenyt, a nehezebb kategóriában Ezüst Diplomát kapott a Dalkör.

2016. június 4-én nagyszabású koncerttel ünnepelték fennállásuk 140. évfordulóját, ennek keretében Balog Zoltán emberi erőforrásokért felelős miniszter által adományozott miniszteri elismerő oklevelet vehetett át a Siófoki Férfi Dalkör. Fontos számukra a magyar dalkultúra ápolása, továbbadása.

(Örökségünk - Somogyország Kincse cím: 2017)