Siófoki Női Kar / kulturális örökség

Siófoki Női Kar

Az ország egyetlen "bányász" női kara 1971-ben alakult a Siófoki Kőolajvezeték-építő Vállalat támogatásával. Az énekkar 1991-ben vált egyesületté. Az éneklő közösség az évek, évtizedek során sok meghívást kapott, és részt vesz igényes és lelkes művészeti vezetők irányításával, felkészítésével rendezvényeken, fesztiválokon, egyházi és világi hangversenyeken, rádió és CD felvételeken, országon belüli és külföldi vendégszerepléseken.

A fellépéseken elhangzó műsor összeállítását a sokszínűség, igényesség, a magas művészi fok jellemzi. A kórus repertoárjába tartoznak a gregorián daloktól kezdve, neves zeneszerzők egyházi és világi kórusművei. Az énekkar számos elismerő oklevél mellett két magas szintű minősítéssel rendelkezik, ezek: Aranyminősítés Diploma, valamint a Fesztiválkórus cím. A közösség elkötelezett baráti társaság, akiket összeköt az éneklés szeretete.

Jelenlegi művészeti vezetőik: Bati Zoltán és Bati-Béleczki Anita, akik 2013. szeptemberétől új színt, lendületet hoztak magukkal, a kórus tagjainak a létszáma és a munka minősége is emelkedésnek indult. A 2015-16-os évadtól az együttes elhagyta a "Bányász" jelzőt nevéből, és Siófoki Női Karként működik tovább.

(Örökségünk - Somogyország Kincse cím: 2018.03.21.)