Szent Donát kápolna, Balatonlelle / épített környezet

Szent Donát kápolna (fotó: keptar.oszk.hu)

„(…) a kishegyi Szent Donát-kápolna, amely barokk stílusban épült, s műemléki védettséget élvez. Oltárképét ismeretlen festő készítette. 1748. október 11-én Padányi Bíró Márton püspök benedikálja a harangját Szent Donát tiszteletére. 1815-ből való első írásos emléke, melyben azt olvashatjuk, hogy a kápolnát báró Majthényi György építtette. Majthényi György 1683-ban született és 1755 körül halt meg, tehát a kápolnának is ebben az időszakban kellett elkészülnie. Ám 1815-ben a kápolna kegyura már gróf Széchényi Ferenc, aki a „legnagyobb magyar”, Széchenyi István atyja.

1928-ban az I. világháború alatt elvitt harang helyett a kápolna újat kap. Az első harangnak megfelelően ezt is Szent Donát tiszteletére szentelték fel. A harangon az alábbi feliratokat olvashatjuk: „SZENT DONÁT KÖNYÖRÖGJ ÉRETTÜNK” „KÉSZITTETTÉK A BALATONLELLEI KISHEGY SZŐLŐ BIRTOKOSAI. 1928.” ÖNTÖTTE: SZLEZÁK LÁSZLÓ HARANGÖNTŐ BUDAPESTEN. 1950-ben a hívek áldozatos hozzájárulásával felújítják a kápolnát. Az oltárképet Ákosfy Barna restaurálta. 1984. augusztus 9-ére virradóan kirabolják a kápolnát, és ellopják az oltáron lévő Szent Donát és Szent Kajetán barokk stílusú műemlékszobrokat, valamint két darab puttót.” részlet Németh Norbert: A balatonlellei plébánia története című könyvből.

2014-ben ismét teljes körű felújítást végeztek el a kápolnán, melynek keretében többek között teljesen új fazsindely fedést kapott az épület.

(Örökségünk - Somogyország Kincse cím: 2016)

(Somogy Megyei Értéktárba felvétel:  2016.02.26.)