Zselici Csillagoségbolt-park és Csillagpark / természeti környezet

Zselici Csillagoségbolt-park és Csillagpark

A fényszennyezés-mentes Zselici Tájvédelmi Körzet 10 500 hektáros területe 2009-ben kapta meg a Nemzetközi Csillagoségbolt-park (International Dark Sky Park) címet Európában elsőként, a skóciai Galloway Parkkal közösen. A Zselici Csillagoségbolt-park területén külső zavaró fények nélkül zavartalanul élvezhető, vizsgálható, kutatható az éjszakai csillagos égbolt. 

A terület csodás természeti értékeinek megismerését szolgálják a Zselici Csillagpark-projekt keretében 2015-ben épült csillagvizsgáló, kilátó, információs pontok és tanösvények. Az odalátogatók éjszakai túrák, családi és iskolai programok keretében megismerkedhetnek az égbolt csodáival, olyan csillagászati látványosságokkal, mint a Tejút, csillaghalmazok, melyek a fényszennyezett területekről egyáltalán nem, vagy alig láthatóak.

Lehetőség nyílik éjszakai csillagnéző túrázásra, amelyeken csillagász közreműködésével ismerkedhetnek meg a résztvevők az éjszakai égbolt különlegességeivel, mind szabad szemmel, mind pedig mobil távcsövekkel.

(Örökségünk - Somogyország Kincse cím: 2016)

(Somogy Megyei Értéktárba felvétel: 2014.06.11.)