Ágneslaki arborétum / természeti környezet

Ágneslaki arborétum

A Porrog külterületén található 7,6 hektár nagyságú arborétumot az iharosi Inkey bárónál 40 évig szolgálatban álló erdőgondnok, Metzl Kamill telepítette. Az arborétum telepítését 1920-ban kezdték meg, a világ minden tájáról származó fenyőféléket és lombos fafajokat ültettek.

A nagy fajtagazdagságú gyűjtemény erdészet-történeti különlegesség. A csodálatos természeti környezet, a zömében idegen honos faj és fajváltozat csoportjaival jó illeszkedik a Zalai-dombság keleti vonulatához. A Máriás patak felduzzasztása félsziget–szerű fekvést adott az arborétumnak.  A mintegy 100 fajtájú és fajtaváltozatú fenyőgyűjtemény mellett kevés lombos fafajt tartalmaz az  arborétum. A kedvező klimatikus viszonyok miatt nagyra nőtt fákból álló terület különböző tanösvényeken járható be. A Dél-Dunántúl leggazdagabb örökzöld gyűjteménye, amely a dendrológiai értéke mellett, a művészien összeválogatott facsoportok és a gyepes tisztások harmóniája esztétikai élménnyel is szolgál.

Az arborétumot 1977-ben bővítették, így már 8,6 hektár a területe és folyamatos a fejlesztése. Helyi védettségű természetvédelmi terület. A telepített park kedvelt kirándulóhely,  de oktatási és ismeretterjesztési szereppel is bír.  


(Somogy Megyei Értéktárba felvétel:  2017.11.22.)