Balaton-átúszás / sport

Balaton-átúszás

Szekrényessy Kálmán úszta át elsőként 1880. augusztus 29-én a Balaton Siófok és Balatonfüred közé eső szakaszát, ezt az időpontot tekintjük a magyar úszósport születésnapjának. Már a következő évben megrendezték az első hazai nemzetközi úszóversenyt a Duna Vác és Pest közé eső szakaszán. A 20. század első éveiben a vállalkozók csekély száma miatt a rendezők a versenytáv csökkentése mellett döntöttek, így 14-ről 13, majd 7, később pedig 5 kilométerrre szállították le a pályaszakasz hosszát.

1978. évben az Ötpróba keretein belül szervezték meg az úgynevezett Öbölátúszást, a Balatonfüred-Tihany közötti szakaszon.
A Balaton nyugati medencéjében az északi és déli part közötti tóátúszás, a Révfülöpöt és Balatonboglárt elválasztó 5200 méter hosszú pályaszakaszon, az 1980-as években alakult igazi tömegsportrendezvénnyé. Az első rajtnál 2500 úszó jelent meg a révfülöpi hajóállomás mólójánál. Napjainkban a Balaton-átúszás egy nagy népszerűségnek örvendő, többezer fős tömegsportesemény, amelyre az ország 800 településéről, valamint a világ több különböző pontjáról is érkeznek résztvevők.

2022-ben elnyerte az év szabadidős sport eseménye díjat. A rendezvény hétvégéjére, valamint a lehetséges esőnapok miatt még további 3 hétvégére élénkíti a helyi turizmust, nő a vendégéjszakák száma, valamint a helyi vendéglátóhelyek látogatottsága. Az ikonikus Gömbkilátó mellett tömegeket vonzz a Balaton csodaszép déli parti településeire. Így a térséget és az úszás sportot leginkább tömegesen népszerűsítő egyedi rendezvényként méltán érdemli meg az elismerést.
 

(Somogy Vármegyei Értéktárba felvétel: 2023.06.21)