Balaton Táncegyüttes / kulturális örökség

Balaton Táncegyüttes

„A néptánc nem csupán hasznos időtöltés, hobby. A néptánc több. A néptánc életforma, barátság, utazás, szórakozás és szórakoztatás. A tánc az érzelmek kifejezésének egy magasabb rendű formája, mely az egész jellemet formálja és emberibb emberré tesz. Ezért fontos az egyénnek, a közösségnek, az együttesnek és a városnak, hogy vannak táncosai.” Dr. Balázs Árpád köszöntő sorai a 35 éves Balaton Táncegyüttes jubileumára.

Tagadhatatlan tény, hogy Siófokon a néptánc fontos szerepet játszott a lakosság életében, így biztosan állíthatjuk a Balaton Táncegyüttes nem előzmények nélkül alakult meg. Egészen a 20-as évek végéig kell visszatekintenünk, amikor is lelkes cselekvők elindítják a cserkészeket a néptánc felé.

A siófoki néptánc hagyományok múltja, jelene és jövője méltóvá teszi a Balaton Táncegyüttest értéktárba történő felvételre, mert példamutató, elismerésre méltó kitartással álltak és állnak helyt egy település és egy nemzet hagyományainak, értékeinek ápolása, tovább örökítése érdekében tett erőfeszítésekben. Munkásságuk olyan gyökerekkel rendelkezik, mely meghatározza a jövőjüket és egyben Siófok néptánc örökségének sorsát is. Városunk néptánc hagyománya komoly múlttal rendelkezik. Büszkék vagyunk a Balaton Táncegyüttes szakmai munkájára, közösségépítő erejére és általuk nemzeti identitásunk éltetésére.

(Somogy Megyei Értéktárba felvétel:  2021.12.10.)