Balaton Vox / kulturális örökség

Balaton Vox

A BALATON Vox jogelődje Munkás Dalkör néven 1922-ben alakult. Balatonboglár legnagyobb múltú amatőr együttese. 1990-ben vették fel a BALATON VOX nevet. Azóta egyesületként működnek. Programjaikat maguk szervezik. Meghatározó szereplői a város kulturális életének. Ezen kívül részt vesznek a környék és a régió rendezvényein. Programjainkat magunk szervezik. Évente több alkalommal, és helyszínen tartanak önálló hangversenyt. Részt vesznek az ország különböző részein rendezett kórustalálkozókon. Minden évben megrendezik a kórus alapító karnagyának nevével jelzett KARÁCSONYI KORNÉL KÓRUSTALÁLKOZÓT.
Eddig 13 országba vitték el a magyar kórusok jó hírét. A hazai és a külföldi  kórusokat Balatonbogláron vendégül látták, némelyiket már több alkalommal is. Ezen alkalmakkor komoly családok közötti barátságok jöttek már létre. A kórus fontos szerepet tölt be a külföldi testvérvárosi kapcsolatok – beleértve a határon túli magyarokkal való kapcsolatokat is- építésében és ápolásában.
Repertoár -  a klasszikusoktól az egyházi kórusműveken át, a népdalfeldolgozásoktól a modern művekig, a motettáktól a spirituálékig minden szerepel.
Kórusminősítő hangversenyen 2016 évben , az amatőr kórusok vegyes kórus kategóriájában a „Fesztiválkórus” fokozatot nyertek el.

(Somogy Megyei Értéktárba felvétel: 2022.05.04.)