Balatonboglár, Jankovich telep, Vejtey F. sétány dupla platánsor / természeti környezet

Balatonboglár, Jankovich telep, Vejtey F. sétány dupla platánsor

Platán fasor, 128 db 2 sorban rendezett fával. Ültetés ideje kb. 1928-’29. Kezdetben 3 sorból állt, de a szél és a jég a Balaton vizéhez közelebb álló sort letarolta. A fák áltagos törzskörmérete kb. 80 cm.
A gróf Jankovich János Iván birtokán kiparcellázott telkeken 1926-ban alakult ki a Jankovich Iván fürdőtelep. Az akkor két utcából álló telep lakói közadakozásból és egyéb forrásból templomot, Kaszinót, fúrt kutat és egy parti sétányt terveztek, majd építettek meg. Az egész telep fásítása, de főleg a parti sétány létrehozása, központi helyen szerepelt a Fürdőegyesület terveiben. Mára vitathatatlanul a tópart egyik legszebb, legháborítatlanabb, lenyűgöző zöld kápolnájává vált a kialakult lombkorona.
A fasor kiemelkedő természeti szépsége, a sétány feledhetetlen, természetes hangulata, a viharok és állandó szélnyomás miatt egyformán megdőlt hatalmas fák fenségessége, az árnyat adó lombkoronák összeborulása kiemelkedő természetes örökségünk, amit dédszüleink, nagyszüleink ránk hagytak. Kötelességünk háborítatlanul megőrizni a jövő generációi számára.

(Somogy Megyei Értéktárba felvétele: 2021. 07. 14.)