Balatonboglári Magyar Gép- és DUTRAMÚZEUM / ipari és műszaki megoldások

Balatonboglári Magyar Gép- és DUTRAMÚZEUM

A Dutra traktorok magyar fejlesztésű univerzális mezőgazdasági gépek, amelyek a Vörös Csillag Traktorgyárban – államosítás előtt Hofherr gyár – készültek 1960. és 1975. között. A Dutra erőgépek jó része ma is használatban van. A márka népszerűségét igazolják szerte az országban a Dutra-baráti körök és a rendszeres Dutra-találkozók.

Magyarország legnagyobb Dutra traktor-gyűjteménye a Molnár Balázs tulajdonában levő Dutra múzeum. A Balatonboglár, Fonyódi út 39. alatti telken 20 db különböző típusú Dutra traktor, egy Dutra dömper és egy Dutra targonca látható egy helyen. A gépgyűjteményt típus-tisztának lehet mondani, mert a Dutra gépeken kívül csupán egy Hofherr G35 traktor, egy Csepel 344-es teherautó és egy Mia Diesel stabil-motor  alkotja a gyűjteményt.

A bemutatóteremben Dutra relikviákat, eredeti traktoralkatrészeket, emléktárgyakat és más magyar műszaki régiségeket lehet megtekinteni. Iskolai csoportok és műszaki érdeklődésű turisták számára érdekes program-lehetőség.

A gondosan felújított traktorokat a rendszeresen megrendezett országos és nemzetközi Dutra-találkozókon, gépmajálisokon számos díjjal jutalmazták.  A gépkiállítás előzetes bejelentkezés alapján látogatható, a tulajdonos, Molnár Balázs szívesen tart ismertetést az általa felújított gépekről.

(Somogy Megyei Értéktárba felvétel:  2018.03.21.)