Csíkvár József életműve / kulturális örökség

Csíkvár József életműve

Csíkvár József 1955-ben szerzett néptáncpedagógusi diplomát Budapesten. Kiváló néptáncpedagógus és koreográfus volt, aki Együd Árpáddal közösen indította el a Somogy Táncegyüttest, amelynek később a vezetője lett. Somogyban évtizedekig ő vezette a néptáncoktatók és művészeti csoportok vezetőinek képzését.  Ő alapította a Balatonföldvári Folklórfesztivált, a Somogyi Dudaiskolát, az Együd Árpád Néptáncversenyt,  a Hajlik a meggyfa gyermek népdaléneklési versenyt, alapító tagja volt a Zselic, a Boróka és a Somogy Táncegyüttesnek. Legjelentősebb koreográfiái: Vízvári leánykarikázó, Lőrincrévi pontozó, Somogyi kalászok.

Pályafutása során 22 népi együttest segített, támogatott. Több mint háromszáz táncot, népszokást és gyerekjátékot gyűjtött össze. Nyugdíjas korában a népi hagyományvilággal kapcsolatos gyűjtéseit rendszerezte.

Csíkvár József 2005-ben alapító tagja volt a Somogy Megyei Néptáncszövetségnek, tudásával és tapasztalatával aktívan közreműködött a megyei csoportok koordinációjában. Halála után, 2010-től róla elnevezett koreográfusi díjat alapított a megyei néptáncszövetség.
Csaknem 60 évig szolgálta a hagyományos népi kultúra közösségeit és Somogy megyét.
Néprajzi gyűjtőként, koreográfusként, művészeti vezetőként és közművelődési szakemberként egyaránt maradandót alkotott. Munkásságáért Vikár Béla emlékéremmel és Somogy Megye Közművelődési díjával tűntették ki.

Csíkvár József életrajza itt is olvasható

(Somogy Megyei Értéktárba felvétel:  2017.11.22.)