Csurgói Csuszafesztivál / turizmus

Csurgói Csuszafesztivál

2004-ben egy megyei kezdeményezéshez a „Különleges asztali örömök Somogyban” rendezvénysorozathoz csatlakozva jött az ötlet egy gasztronómiai rendezvény létrehozására, amit akkor hagyományteremtő szándékkal indítottunk útjára. A fesztivál a mai napig évről-évre nagyobb népszerűségnek örvend, és a megyei hatókörű rendezvényből már nemzetközi programot sikerült létrehozni.
Ez a rendezvény a Csurgói Csuszafesztivál nevet kapta.
A Különleges Asztali Örömök Somogyban elnevezésű gasztronómiai fesztiválsorozat, a megye kiemelkedő kulináris ünnepeit, nemes gasztronómiai versengéseinek sorát tárta a közönség elé. A programok nem csak látványosságként voltak érdekesek, hanem ”Somogyország” hagyományos népi ételeit, történelmi borvidékének és hegyközségeinek minőségi borait népszerűsítették. A rendezvénysorozat a megye számos gasztronómiai eseményét foglalta egyedülállóan sokszínű csokorba. Májustól november végéig kínált, kulturális műsorokkal egybekötött, változatos programokat a kulináris élvezetek kedvelőinek.
A rendezvénysorozatot a Dél-Dunántúli Regionális Idegenforgalmi Bizottság 2004-ben „Az év turisztikai rendezvénye” díjjal tüntette ki.
Minden település igyekezett valamilyen tematikát kiválasztani, hogy megkülönböztesse sajátját a többi rendezvénytől. Csurgó egy legendát választott alapul. Török Bálintné Pemflinger Katalin a 16. században Magyarország legszebb virágos kertjét építtette Csurgón, ahol a virágok és gyümölcsfák mellett számos gyógy- és fűszernövény is növekedett, amelyek a konyhában hasznosultak. A legenda szerint Török Bálint szerette a hasát, és egyik kedvenc étele volt a túrós csusza csülökpörkölttel. Innen jött az ötlet, hogy az azóta is főételként, köretként és desszertként is nagyon népszerű csusza legyen az alap. Sokan vannak azok, akik érdeklődnek a gasztronómiai kultúra iránt és a mai napig őrzik és ápolják tradicionális szakácstudományukat. Megtapasztaltuk, hogy olyan egyszerű népi ételt, mint a CSUSZA, hányféleképpen és milyen gazdag ízvilággal képesek még ma is elkészíteni településeink, falvaink háziasszonyai.

(Somogy Megyei Értéktárba felvétel: 2022.11.15.)