Értékőrzés és értékteremtés Som községben / kulturális örökség

Értékőrzés és értékteremtés Som községben

A hetvenes évektől kihaltak a falusi népszokások, a rendszerváltás idejére egy alárendelt szerepű, funkció nélküli község lett Somból. 1990-től az önkormányzat nagy hangsúlyt fektetett az állami és egyházi ünnepekre, a hagyományok felélesztésére, a településfejlesztési feladatokat céltudatosan, kitartóan és következetesen végezték, kikérve a lakosság véleményét.

Szinte minden évben történt olyan beruházás, amely komfortosabbá, élhetőbbé tette a települést. A közösségépítés eredményeként egyesületek, csoportok alakultak, közösségi terek jöttek létre. Megalakították a Somból Elszármazottak Baráti Körét, Nemzetközi Iványi-Grünwald Béla Képzőművész Alkotótábort szerveztek,  2005. óta évente Somi Süti Fesztivált rendeznek, 2006-ban a közösségi ház tetőterében helytörténeti kiállítást hoztak létre, állandó fotókiállítást létesítettek.

A somi születésű Iványi-Günwald Béla festőművész emlékére emlékszobát hoztak létre, emléktáblát és bronzszobrot avattak. A népi mesterségek számára bemutatóteret építettek. A 700 lakosú Som község hosszú idő óta példamutató és követendő településfejlesztési, közösségépítési tevékenységet folytat, a múlt értékeinek megőrzésével és új értékek teremtésével.    
 

(Somogy Megyei Értéktárba felvétel:  2018.09.19.)