Esések Iskolája-Dobrotka Módszer / egészség és életmód

Esések Iskolája-Dobrotka Módszer

Testi épségünk leghatékonyabb védelme az, ha a testünket egy váratlan megcsúszás, megbotlás során, a kivédhetetlen elesés alkalmával biztonságos eséstudással engedjük le a talajra. Ezt az „eséstudást” tanulhatjuk meg az Esések Iskolájában a Dobrotka módszerrel. Eséskor testünket a már tudatosan begyakorolt testállomásokat használva engedjük le a talajra, majd felkelünk, és folytatjuk tovább megkezdett tevékenységünket, mintha mi sem történt volna.

A Dobrotka módszert bárki alkalmazhatja, legyen az illető teljesen egészséges gyermek, felnőtt, időskorú, avagy született vagy szerzett hallás, látás, mentális, mozgás vagy halmozottan sérült. Baleseti források közül kiemelkedik az időskorúak combnyaktöréssel járó sérülése, amely ellen a Dobrotka kiforduló esés alkalmazásával védekezhetünk. Így rengeteg műtétet, tolószékes állapotot vagy halálesetet vagyunk képesek elkerülni.

Az esések elsajátításához mozdulatsor kottát és kézjelrendszert dolgozott ki, illetve több helyzetben is tanítja pl.: állva, ülve, fekve a biztonságos eséseket. Olyan testállomásokat alakított ki, ahol a fej – végtagok – test abszolút védelmet kapnak a tanulás során.

(Somogy Megyei Értéktárba felvétel:  2018.03.21.)