Gárdonyi Géza Szőlősgyörökhöz köthető írásai / kulturális örökség

Gárdonyi Géza  Szőlősgyörökhöz köthető írásai

Gárdonyi Géza gyermekkorától kötődik Szőlősgyörökhöz, a faluról szóló írásaiból kiderül, hogy mennyire sokrétű, érzelemgazdag és hiteles faluképe volt. A család többszöri költözése során egyre bővült és fejlődött az élményanyag.

Prózáiban és verseiben egyaránt előbukkannak a szőlősgyöröki emberek, emlékek, élmények. A Doktor Gizella című írásának szereplői valós szőlősgyöröki emberek, akik az ottani temetőben nyugszanak. Az Aggyisten Biri regényében szőlősgyöröki családok generációkon át tartó ellenségeskedését dolgozta fel. Több szőlősgyöröki ember jellemzőiből összegyúrt Göre Gábor figurájáról több évtizeden keresztül írt szórakoztató történeteket. Gárdonyi Géza tájköltészete szintén szőlősgyöröki ihletésű elemeket is tartalmaz.

Az író változatos témájú és színvonalú munkássága a szőlősgyöröki hatásokra biztosított egyfajta állandó motívumvilágot, amely továbbfejlődve gazdagította az életművet, és későbbi népi írók számára a Gárdonyi által megkezdett út a folytatás lehetőségét biztosította. A györöki vonatkozású írásoknak jelentős szerepe volt a magyar vidék jelentőségének, a magyar föld és a nép iránt érzett szeretetnek a tudatosításában. Főleg Gárdonyi Géza verseiben és novelláiban követhető nyomon a szőlősgyöröki élményforrás hatása, az írói világkép és világszemlélet alakulása is.  

(Somogy Megyei Értéktárba felvétel:  2018.09.19.)