Kassai – féle lovasíjász módszer és birodalom / kulturális örökség

Kassai – féle lovasíjász módszer és birodalom

A Kassai-völgy Kassai Lajos birtoka.Közvetlenül Kaposmérő mellett terül el, és 15 ha területet foglal magában. A 80-as évek végétől épül, és szépül. Fedett és fedetlen pályái több mint 10 év alatt váltak mind tökéletesebbé. Jelenleg ez a hely a lovasíjászat világközpontja ahol a lovakat és más állatokat ma is szabad körülmények között nevelik.

A versenypályáján a világ minden részéről fogad tanulni vágyókat és teret ad nemzetközi versenyeknek, edzőtáboroknak, valamint évente itt rendezik a lovasíjász világtalálkozót.

A Kassai-féle lovasíjász módszer egy egységes, sokoldalú, holisztikus rendszer, amely a természet és az ember, a külső és a belső világunk legteljesebb harmóniájára épül. A lovasíjászat nem csak egy a harci művészetek közül, hanem életmód, is egyben. így sokkal több, mint egyszerű sport, vagy hagyományőrzés: a jobb, nemesebb emberré válás hatékony eszköze. Kassai Lajos a IX-X. századi magyar harcművészetre alapozva két évtizedes kísérletezés és edzés eredményeként fejlesztette ki a lovasíjászat modernkori szabályrendszerét és edzés-módszerét, amelyben fontos elem volt a történelmi hagyományok kutatása, feltárása, és átültetése a mai körülmények közé.

A módszer lényege az ember és a ló egységes képzési rendjében, az edzések szigorú rendszerében, a vizsgák és versenyek szabályzat szerinti lebonyolításában fogalmazható meg. Fontos eleme a közösségépítés, amely táborok, nyílt napok, versenyek, bemutatók, élő történelemórák, nemzetközi edzőtáborok tartásában, és Magyarország nemzetközi képviseletében nyilvánul meg.

(Örökségünk - Somogyország Kincse cím: 2008)

(Somogy Megyei Értéktárba felvétel:  2014.06.11.)

A Kassai-féle lovasíjász módszer 2014. elején Hungarikum lett.