Kövesdi Tiborné és a Honismereti Egyesület / kulturális örökség

Kövesdi Tiborné és a Honismereti Egyesület

Kövesdi Tiborné, Gizi néni még azon pedagógusok közé tartozott, akik még a „falu lámpásaként” működtek.

1961-től négy évtizeden keresztül összefogta a falu lakóit, hagyományőrző együttest alapított, hagyományőrző, honismereti és kézműves táborokat szervezett, határon túli fiataloknak szervezett találkozókat, erdei iskolát működtetett. A honismereti mozgalom aktív és országosan ismert tagja volt. Kiemelkedő népművelői tevékenységéért számos kitűntetéssel jutalmazták. A nyugdíjazása után főállású népművelő és aktív közéleti ember volt.  

Gizi néni a XIX. század elején épített, 1974-től kihasználatlan egykori iskolaépületben az 1961-ben általa alapított Honismereti Kör /HONI/ számára teremtett otthont, itt állították ki a több ezer darabból álló helytörténeti és néprajzi gyűjteményt, amelyet az egyesület tagjai gyűjtöttek össze.  Az épület ma már közművelődési feladatokat ellátó Faluház és mellette levő 75 férőhelyes szállásépület erdei iskola és tábori szálláshely. 

A Mesztegnyői Faluház kiállítóhely, közösségi színtér, néprajzi kutatási helyszín, hagyományőrző néptánc- és önképzőkört működtet. A „HONI” tagjai hű őrzői és folytatói Gizi néni örökségének. 

(Somogy Megyei Értéktárba felvétel:  2019.02.20.)