Méta Fesztivál - dr. Halmos Béla emlékére / kulturális örökség

Méta Fesztivál - dr. Halmos Béla emlékére

A Méta fesztivál egy anonim pontozási rendszerrel működő koreográfia-verseny gyermek és ifjúsági néptánccsoportok részére, minden év pünkösdjén.

2004 óta a a balatonboglári „Helyiérték” Gondolkodók és Alkotók Regionális Egyesülete biztosítja az esemény megvalósításának jogi hátterét, az egyesület tagjai, önkéntesei dolgoznak a fesztiválért.
A fesztivál egyediségét a pontozási módszer, a kiegészítő események sokszínűsége és a szervezők vendég-centrikussága jelenti.
A Méta Fesztivál szakmai szempontok mentén nyújt lehetőséget arra, hogy az országunkban működő csoportok tapasztalatot cserélhessenek, kapcsolatokat építhessenek és útmutatást kapjanak neves szakemberektől a további munkájukhoz.
Turisztikai értéke, hogy a Pünkösd alkalmával középpontba kerül a folklór, a magyar néptánckincs, hagyományaink megismerése.
A tapasztalatok azt mutatják, hogy a résztvevők megelégedetten mennek el és szinte mindenki visszatérő lesz. A „varázserő” a szervezők igazi közösségének tudható be. A nagy létszámú önkéntes csapat minden tagja a közös célért tevékenykedik. Megvalósul egy olyan szakmai találkozó, ahol az érintettek jól érzik magukat. A népművészeti esemény, a hagyományőrzés mellett egy erős közösségépítő esemény is. A rendezvényen sikerrel szereplőket delegálják az országos antológiákra. Ezzel is növelve a népi kultúra pozitív megítélését. A csoportok sikerélményt szereznek, még aktívabb közösségi munkát végeznek.
A hosszú évek alatt kialakult önkéntes csapatok tagjai közül kiválasztódtak a vezetők, a szakmai koordinátorok. Ez azt eredményezte, hogy egy-egy szakmai feladat már az önkéntes felelőssége, ő tervezi, szervezi a részfeladatokat és hívja a munkatársakat a csapatába (színpadmester, királynő választás játékvezetése, futóméta bajnokság lebonyolítása…). Különösen sikeres, hogy már a fesztivál tervezése alatt dolgoznak, sőt önképzés révén újabb módszereket, tudásanyagot hoznak be.

A rendezvény célja a néptánc népszerűsítése, a szakmai versenyek elfogulatlan értékelésének megvalósítása. Közösségek megerősítését szolgáló szakmai program megvalósítása, ahol a fiatalok identitása, hagyományok iránti tisztelete nő.
Az ifjúsági korosztály számára ad lehetőséget arra, hogy a bemutatkozás mellett közösségi programok révén erősítsék összetartozásukat (versenyek, játékok, sport).

www.metafesztival.eu

(Somogy Megyei Értéktárba felvétel:  2020.06.03.)