Szőlősgyöröki Jankovich-kastély és parkja / kulturális örökség

A Jankovich-kastély és parkja (fotó: Tóth Géza)

A község belterületén 17 hektár területű angolparkban áll az L-alaprajzú nemesi kúria. Az 1752-ben épült. barokk stílusú épületrészben nyolc csehsüveg-boltozatos helyiség található, háromban eredeti stukkódíszekkel. A folyosó hasonlóképpen boltozott, kehlheimi padlózattal. Az épületet 1853-54-ben bővítették az északi szárnnyal, romantikus stílusban. A földszintes, két és fél traktusos épületszárnyat dél felé nyíló középrizalit tagolja, emeleti helyiségekkel, fedett kocsifelhajtóval. Belső terében hasonlóképpen csehsüveg-boltozatos helyiségek, a folyosón nyolcszögletes kőlapokból és négyszögletes vörösmészkő lapokból álló padlózat. Külön értéke az épületnek a nyugati szárny déli végfalába befalazott XV. századi márvány sírkő töredéke, mely egyelőre azonosítatlan címert ábrázol.

Az eredetileg 23 hektáros parkban kiemelkedő dombon áll a család 1891-ben épült mauzóleuma. A kastélypark értékes növényzetéről az 1990-es években részletes dokumentáció készült. A műemlékileg védett épületrész ÉNy-i és DNy-i sarkához 1963-ban építettek toldalékokat. A parkban álló kétszintes iskolaépület és a kapu mellett található földszintes épület az 1963-ban épült toldalékokkal együtt nem képvisel védendő értéket.

A kastély és parkja 1949 óta védett műemlék, törzsszáma jelenleg 4447. Régiségénél és jelentőségénél fogva a település legértékesebb ingatlana, mely 15 éve üresen áll, és a leromlás, pusztulás jelei a gondos őrzés dacára már megjelentek.

(Somogy Megyei Értéktárba felvétel:  2017.03.29.)

Fotó: www.tothgeza.hu