Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház / egészség és életmód

Kaposi Mór Oktató Kórház (fotó: Kovács Tibor)

A Kaposvári Kórházat a reformkor idején alapították 1846-ban, civil kezdeményezéssel. A vezetők és a somogyi, valamint a kaposvári polgárok összefogása alapján jelentős adomány gyűlt össze. A befolyt összegből tudták felépíteni és felszerelni a kórházat. Az évek során, ahogy nőtt és fejlődött a város és a megye, úgy nőtt és fejlődött a kórháza is. A néhány ágyas, kevésbé felszerelt kórház több száz ágyas, egyre inkább specializálódott, jól felszerelt intézetté Szigethy-Gyula Sándor igazgatása idején vált, amikor Kaposvár Németh István polgármester irányítása alatt a terület igazi központjává változott. A kórház 1857-ben alapítványi kórházból közkórházzá vált. A gyógyintézet működtetésében a kórház javát szolgáló egyéb társadalmi kezdeményezések mellett jelentős szerepet töltöttek be a kórházi alapítványok.

Szigethy-Gyula János 1871-től 30 éven át állt a kaposvári kórház élén, ez idő alatt az ágyszámot majdnem tízszeresére, a létesítményt pedig korának legkorszerűbb gyógyító intézményei közé emelte. Munkásságát fia Szigethy-Gyula Sándor 1901-től folytatta. Igazgatása alatt tovább folyt a kórház bővítése és a gyerekosztály kivételével minden osztály kialakítása megtörtént. Önkéntes ápolónői tanfolyamot vezetett, valamint nevéhez fűződik az a sikeres nagyszabású modernizálási program, amely szilárdan megalapozta a kórház jövőjét. 1935-re már 610 ágyassá fejlődött a kórház. A harmincas években pezsgő tudományos élet, magas szintű gyógyító tevékenység folyt, ez volt az ország egyik legjobb gyógyintézete, rátermett, jól felkészült vezetőkkel, kiváló főorvosi gárdával. 1942 júniusától központi utasításra hadikórházként működött. Az orosz katonák távozása után akadozott a betegellátás a lepusztult kórházban.

1946. november 4-én ünnepelték meg a kórház 100 éves fennállását. 1947-ben indult a SAS-akció, a “Siess, Adj, Segíts” mozgalom, a nehézségekkel küszködő kórház támogatására.  Az 1960-70-es években a kórház gyors fejlődésnek indult: ezer feletti ágyszámával nagy intézetté vált, amely egyre jobban specializálódott, egyre szélesebb körben tudott teljes szintű végleges betegellátást nyújtani. 2012. január 1-jén állami tulajdonba került a kórház. 2006-tól uniós pályázatok elnyerésével vált lehetővé a további kórházfejlesztés, melynek alapvető célkitűzése a telephelyek számának csökkentése, a pavilon-rendszer megszüntetése, tömbösítéssel, új szakmai specialitások felvétele. A Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház 170 éves történetének legnagyobb volumenű infrastrukturális fejlesztése zajlott le az elmúlt években.

(Örökségünk - Somogyország Kincse cím: 2017)