Kéthelyi Pápai I. ejtőernyős zászlóalj hősi halottainak emlékműve (sírkertje) / kulturális örökség

Kéthelyi Pápai I. ejtőernyős zászlóalj hősi halottainak emlékműve (sírkertje)

1944 decemberétől négy hónapig tartó állófront alakult ki Somogy megye nyugati peremén, amikor a németek elszántan védték a zalai olajmezőket. E harcok Kéthelyt is érintették, amelynek során a Szent László hadosztály 1/I. ejtőernyős zászlóalja is bevetésre került Kéthelyen és környékén 1944. december 2. és december 21. között a szovjet hadsereg ellen. A heves és hősies harcokban az ejtőernyős zászlóalj a legénységének 40%-át veszítette el. A hősi halottak közül negyvenhét katonát a kéthelyi római katolikus temetőben helyeztek örök nyugalomra.

A pápai ejtőernyős zászlóalj hősi halottainak emlékművét 1991-ben a Honvédelmi Minisztérium állította, az ünnepélyes avatásra 1992. április 25-én került sor.  Az emlékmű két faragott emlékoszlop, negyvenhét kopjafa és egy pihenőpad együttese. Az oszlopok vésett felirata: HŐSEINK. Minden kopjafát nemzeti színű szalag fog át, a hősi halottak nevét a kopjafákba vésték. Az alkotó Törő György szekszárdi fafaragó, népi iparművész.

Az emlékmű együtteséhez tartozik az egykori bajtársak által, a kéthelyi harcok 50. évfordulójának évében állított emléktábla is. Az alacsony műkő posztamensen elhelyezett gránit emléktáblán felirat és az ejtőernyős csapatjelvény látható, melynek fő motívumai: halálfej és keresztbe tett kardok.

A Magyar Ejtőernyősök Bajtársi Szövetsége és a helyi önkormányzat 1992. óta minden évben megemlékező ünnepséget rendez a magyar hősök emléknapján, május hónap utolsó vasárnapján, a pápai I. ejtőernyős zászlóalj hősi halottainak tiszteletére.

(Somogy Megyei Értéktárba felvétel:  2018.03.21.)